zaterdag 31 december 2016

Collage nr.4.....haakwerk + vooruitblik 2017


En de laatste collage, ditmaal van alle haak affo's. Veel zijn het er niet, er liggen nog 2 knuffels die half af zijn en nog een deken in wording. Daar ga ik volgend jaar mee verder. Hieronder nog een colsjaal die ik afgelopen week heb gemaakt. Het garen is Refla van Wibra. Gehaakt op haaknaald 10, omdat ik een losse steek wilde. Het garen is reflecterend, ik heb het geprobeerd te laten zien met een foto met flits, het geeft een leuk effect in het donker.



Nog even wat getallen over garenaankopen en verbruik:
de voorraad bollen is aardig gegroeid: plus 60 bollen (ik loop voortaan maar met een grote boog om de wolafdeling van de winkels heen ;-)
19 bollen verbruikt (ook aantal in de deken WIP)
24 van de 60 gekochte bolletjes zijn bestemd voor een nieuwe deken, geen cal en zoals ik er nu over denk ook geen strepen, maar over het hoe en wat volgend jaar ongetwijfeld meer. Het zijn wel kleuren waar ik helemaal verliefd op ben, en andere tinten dan waar ik tot nu toe dekens mee gehaakt heb, maak ik jullie al nieuwsgierig? :-)

Van m'n decemberlijstje blijven dus een paar dingen over voor het volgende jaar maar toch kon ik 7 van de 12 afstrepen, ben wel tevreden. 

 

Nog even alles op een rijtje....

Plannen voor 2017:
-produktie naaimachine omhoog, streven is 30 stuks
-stoffenvoorraad kritisch bekijken en lijstje van mogelijke patronen maken aan de hand van de lappen in de kast
-komend jaar wel een keer naar een spektakel of beurs, in tegenstelling tot 2016, met als doel wat stoffen voor mezelf te kopen, maar wel met duidelijk plan
-UWYH voor wat betreft garen/wol, ik wil geen grotere voorraad dan ik nu heb
-niet teveel projecten tegelijk beginnen, max. 2 dekens onder handen plus 1 haakwerkje, 1 breiwerk en een borduurwerk
-wat dingen veranderen in de woonkamer, niet alles tegelijk maar hoekje voor hoekje, zal wel laat voorjaar worden als ik daarmee ga beginnen
-en verder gewoon lekker doorfreubelen en bloggen daarover...zoals ik dat in 2016 ook deed.
-en iets anders, ik ben me aan het verdiepen in gezondere voeding, kook al wel veel zonder zakjes en pakjes, bijvoorbeeld in de slowcooker, maar daar is zeker nog ruimte voor verbetering..bakken zonder suiker bijvoorbeeld, dat wil ik vaker proberen. En als ik daar iets zinnigs over te melden heb komt dat misschien ook wel eens voorbij op m'n blog

Bedankt allemaal voor jullie inspiratie, online gezelligheid en alle leuke reacties die ik heb gekregen in het afgelopen jaar.
Tot ziens in het nieuwe jaar! Een hele fijne jaarwisseling toegewenst!

vrijdag 30 december 2016

Collage nr.3.....Silhouette Cameo


Vandaag alle Silhouette creaties van 2016 op een rijtje....op de valreep heb ik nog 4 shirts bedrukt voor Oliver dus die kunnen ook van mijn december lijstje af. Hij heeft de printjes samen met mij gekozen, de bestandjes komen via fb en uit de Silhouette store. De shirts met korte mouwen kunnen alvast mooi in de kast voor het voorjaar...ze zijn allemaal maat 134/140 dus lekker ruim.
 
 En wat kan ik verder over de Silhouette Cameo zeggen?....het blijft een super apparaat, ik heb zeker geen spijt van de aanschaf (in 2015)....altijd handig om snel een leuk kadootje tevoorschijn te toveren.
Maar ook hier valt er nog zoveel te leren voor mij....het werken met de software, het maken van meerkleurenstickers, het werken met papier en karton. Met andere woorden, ook in 2017 blijf ik daarmee doorgaan. Morgen het haakwerk van 2016......

donderdag 29 december 2016

Collage nr.2....naaiwerk


Tijd voor de tweede collage...alles wat onder de naaimachine vandaan kwam afgelopen jaar....niet helemaal volledig want ik maakte nog wat gordijnen e.d. die niet op de foto staan. 
Na het dieptepunt van 2015, slechts 8 stuks genaaid, kan ik melden dat ik dat aantal bijna verdubbeld heb in 2016. Ik blijf steken op 15 stuks....nog steeds veel te weinig naar mijn zin. Ik ga voor minimaal een verdubbeling in 2017....30 stuks is het streven.
En als ik kijk naar de lijstjes van de afgelopen jaren, die ik allemaal bij heb gehouden in dit boekje, dan dalen de aantallen behoorlijk:
2008: 47
2009: 69
2010: 42
2011: 38 
2012: 29
2013: 29
2014: 42
2015: 8
2016: 15
    De kinderen worden natuurlijk groter, maar ze vragen toch wel regelmatig aan me of ik iets specifieks voor ze wil maken (pyama's, mama! :-), het heeft meer te maken met een chronisch tijdtekort en de aanwezigheid van andere hobby's want de zin is er wel.
En buiten dat wil ik toch wel weer eens wat voor mezelf maken, ik heb in heel 2017 nog de Knipmode in de bus, nog een deel van het proefabo op La Maison Victor...Ottobre dames koop ik los....
Om een lang verhaal kort te maken, ideeën genoeg....misschien moet ik gewoon maar eens beginnen met wat pyama's, tricots in overvloed hier.....

Nog even wat stoffenstatistiekjes:
gekocht in 2016:
9 meter gordijnstof Sara's kamer= weggenaaid
2 x 1 meter decostof voor Oliver's kamer =weggenaaid
2 m ongebleekte katoen
softshell = weggenaaid
2 m tricot

Van de aankopen heb ik alleen de katoen en de tricot nog niet verwerkt dus die komen bij de voorraad

gebruikt uit voorraad:
11 hele lappen en 4 halve,
de hele lappen waren verschillende formaten waaronder 1 van 7 meter. Dat ruimt lekker op :-)

Per saldo is m'n stoffenvoorraad dus afgenomen (voor het eerst sinds ik stoffen ben gaan verzamelen denk ik) en dat is alleen maar mooi. Ik ga maar lekker op deze voet verder in 2017, alleen wil ik dit jaar wel weer eens naar een stoffenbeurs of spektakel, ben afgelopen jaar helemaal niet naar een stoffenmarkt geweest, zelfs niet naar Utrecht. En ook het online bestellen heb ik maar op 2 momenten gedaan en ik heb me toen behoorlijk ingehouden, alleen gekocht wat ik echt nodig had.

Dat was het wel voor wat betreft het stoffen gebeuren, in tegenstelling tot de stoffen is m'n voorraad wol en garen wel flink toegenomen in 2016 maar daarover heel binnenkort meer. Tot snel!

woensdag 28 december 2016

Collage nr.1.... meubels...


Het schiet al op, de dagen tussen Kerst en oudjaar gaan ook altijd weer snel voorbij, daarom maak ik vandaag maar een beginnetje met de collages van 2016. Als eerste de gepimpte meubels. Hier heb ik veel plezier aan beleefd het afgelopen jaar, ik weet niet precies waarom...misschien juist wel omdat alle meubels al jaren in huis stonden en ik er op deze manier voor heb gezorgd dat ze nog prima een ronde mee kunnen. En dat was financieel gezien ook nog eens heel aardig om te doen...ik heb er geen dure materialen voor gebruikt, integendeel zelfs.
Maar vooral vind ik het heel leuk werk om te doen, kwast in hand, lekker praktisch bezig zijn zonder veel gedoe.
En dan combineren met zelfgesneden stickers of een genaaid kussentje....geslaagde projecten wat mij betreft. De meeste reacties, niet per se via m'n blog maar ook irl, heb ik toch gehad op het ladenkastje.
Wil je meer lezen over de afzonderlijke projecten, materialen e.d. dan kun je klikken op het label "meubels opknappen". Even naar beneden scrollen en daar zijn alle blogposts over deze creaties te zien.
Of ik dit nog eens plan ben in 2017 kun je lezen in m'n vooruitblik op het nieuwe jaar die ik over een paar dagen zal plaatsen.
Fijne dag allemaal, ik ben vroeg vandaag en ga ook maar op tijd boodschappen doen, dan heb ik vanmiddag hopelijk nog wat freubeltijd.

vrijdag 23 december 2016

En nog een affo....


Net voor de Kerst kan ik nog 1 ding van m'n lijstje afstrepen, namelijk deze zitzak annex poef. 
Ik had nog genoeg vulling over om dezelfde maat te maken als deze die ik eerder dit jaar maakte. 
(over het ladenkastje met de nummers erop is hier meer te lezen)


Toen ik foto's aan het maken was bedacht ik me dat ik nog geen kiekjes van de slaapkamer van Sara heb geplaatst, bij deze dus.We legden in de zomervakantie een nieuwe lichtgrijze laminaatvloer, de muren zijn voorzien van glasvezelbehang die we vervolgens grijs hebben gesausd. De (veelal hergebruikte) meubels zijn creme, bruin en zwart en als accentkleur koos Sara geel. En ik denk dat dat heel leuk heeft uitgepakt.
Het is een lichte ruime kamer en als de zon buiten niet schijnt dan schijnt die binnen wel met al dat geel, het grijs zorgt juist weer voor wat rustgevends, al met al een prima plek om huiswerk te maken en te chillen.



De stof van de zitzak en van de gordijnen zijn beiden van IKEA. Van de zitzakstof heb ik nog een hele rol en daar ga ik hopelijk heel binnenkort wat mee doen, waarover later meer.

Dit was mijn laatste blogpost voor de Kerstdagen, volgende week zal ik nog mijn jaarlijkse terugblik plaatsen, daarbij nog wat foto-collages en hopelijk nog een update voor wat betreft het decemberlijstje.
Voor nu wil ik al mijn lezers fijne feestdagen toewensen, geniet ervan!

maandag 19 december 2016

Col


Het was de bedoeling dat ik van deze wol (87 % scheerwol, dus durf het wel wol te noemen), een sjaal zou breien.
Maar na 2 pogingen met verschillende breisteken heb ik besloten om er een gehaakte sjaal van te maken. En nu komt de wol veel mooier uit vind ik. Ben er blij mee, is echt een superwarme col geworden.


Hier nog een foto van de gebreide versie voordat ik deze heb uitgehaald.

Patroon: link staat in deze blogpost van een eerder volgens dit patroon gehaakte col
Garen: Scheepjes Mimosa 10 bollen a 40 m, deze kocht ik als pakket bij een wolwinkel in Assen toen ik daar op vakantie was in oktober dit jaar
Haaknaald: 10

zondag 11 december 2016

December-to-do-lijstje: 1e drie afgestreept


Ik kan de eerste drie dingen van m'n lijstje afstrepen (zie links op m'n blog of vorige blogpost), als eerste heb ik een oud Ikea tafeltje opgeknapt voor Oliver's kamer. Het wordt gebruikt als nachtkastje. Op de foto hieronder kun je zien hoe deze er eerst uitzag. Ik heb het geverfd met de decoverf van de Action, kleur "sugar", 3 lagen. De strepen heb ik er eerst opgetekend en toen ingekleurd met zwarte acrylverf. Daarna nog 3 lagen Deco varnish. Ik ben inmiddels wel fan van deze verf, ik heb het voor meerdere dingen gebruikt afgelopen jaar. Het droogt ook lekker snel, dat vind ik wel een voordeel. De strepen heb ik afgekeken van een canvas die ik eerder maakte.
 

 ...Guus is altijd nieuwsgierig :-)


Wederom een oud Ikea meubelstuk, kledingkast Robin. Deze kast is minstens 10 jaar oud en doordat er al eens bloemen van plakplastic opgeplakt hadden gezeten en er wat verkleuringen te zien waren was deze wel toe aan een verfbeurt. Ook weer gegrepen naar de decoverf, zelfde kleur als het nachtkastje. Deze kast had aan twee laagjes genoeg, daarna afgelakt met de varnish. Vervolgens heb ik de kast beplakt met panterpootjes gesneden uit donkerbruin glansvinyl, een bestandje uit de Silhouette store. Zo langzamerhand wordt het wel wat met de safari-kamer van Oliver...nog een paar dingetjes voor aan de muur of iets van stickers op de muur, daar moet ik nog even naar kijken. En dan nog kussens en beddengoed. Voor de kussens heb ik al wel materiaal in huis dus die staan nog op het lijstje van 2016.


Tenslotte nog een heel makkelijk klusje namelijk het slopen van m'n mix 'n match cal deken....maar wel iets wat ik even gedaan wilde hebben zodat de bolletjes weer gebruikt kunnen worden voor een nieuw plan (nee, geen deken-cal's voorlopig voor mij, daar ben ik even klaar mee)

En dan viel gisteren de Knip januari 2017 op de mat en wat is die geweldig zeg! Ik zeg 't niet heel snel maar dit is echt een topnummer, leuke patronen en soms net even anders dan anders. De jas, de blauwe jurk, de top met de watervalhals, heel mooi allemaal. En eindelijk weer eens een herenpatroon....Dan begint 't wel te kriebelen om in de lappenkast te duiken en een naaiproject uit te kiezen...maar dat bewaar ik tot 2017. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik toch weer abonnement op de Knip heb genomen, nu hopen dat er meer van die goede edities verschijnen in 2017, want dat vind ik nog wel eens wisselend.

Nog twee weken school voor de kerstvakantie begint, wat kijk ik daar naar uit, ik hoop dat ik tussen de drukte door nog wat zaken af kan ronden...dat zal ik dan wel weer hier laten zien. Fijne week!

donderdag 1 december 2016

December: maand van losse eindjes...


Ongelooflijk maar waar...het is alweer december. Vierden we voor mijn gevoel pas geleden de verjaardagen van de jongens in september, nu is het alweer de laatste maand van het jaar.

Ik ben wel van plan om orde op zaken te stellen in deze maand, ik heb voor mijn gevoel teveel losse eindjes op creatief gebied....(hier schreef ik er al iets over, zometeen volgt mijn lijstje)  
Ik wil al die lopende projecten liever niet het nieuwe jaar in meenemen, hoog tijd om daar iets aan te doen dus.

Ten eerste heb ik mezelf met ingang van nu een koopstop opgelegd vwb. hobbymateriaal, vorige week arriveerden nog de prachtige Papatya cakes die ik had gereserveerd bij Pera & Pasha. 150 gram, 540 meter per bol, perfect voor sjaaltjes. Ik heb dit jaar best wel wat nieuwe bolletjes gekocht, lang niet alles heb ik hier laten zien, het is meer dan ik heb weggehaakt in ieder geval, hihi, statistiekjes over het hele jaar volgen aan het einde van de maand want ik heb wel alles bijgehouden wat ik heb aangeschaft.

Ik ga even geen nieuwe projecten beginnen voor ik er flink wat van m'n lijstje heb weggewerkt, dus ook niet de altijd weer erg leuke adventskalender van Farbenmix die vandaag is gestart. Vorig jaar deed ik nog wel mee.  

 Het borduurwerk en de granny-stripes deken mogen wel mee naar het nieuwe jaar maar van het komende lijstje wil ik er graag zoveel mogelijk afmaken in 2016, alles zal wel een utopie zijn maar een aantal moet wel lukken. Hier zitten meerdere dingen bij die al voor meer dan de helft af zijn.

2. nog een gehaakte knuffel
3. gebreide sjaal
4. omslagdoek
8. gordijnen voor onze slaapkamer maken (ook een gevalletje van alle materialen in huis maar nog geen zin gehad eraan te beginnen)
10. t-shirts bedrukken, eerst flex pellen, prints zijn al gesneden

Gelukkig is het een heel gevarieerd lijstje, ik zie het maar als een stok achter de deur, en ik zal het hier bijhouden wat ik af heb. 

Hieronder nog wel een affo, 2 kadootjes voor in een surprise op school, het is inmiddels gegeven dus ik kan het nu showen :-)
Een etui en een notitieboekje met een persoonlijke touch...
ik wens jullie allen alvast een fijn Sinterklaas weekend!