dinsdag 23 september 2014

Over eten enzo.....slowcooker, tajine en toetjes...


......voor m'n verjaardag afgelopen juli kreeg ik een tajine. Op dat moment was ik aan het nadenken over de aanschaf van een slowcooker dus dit kwam mooi uit om zo eens te proberen of het hele concept slowcooking wel iets voor mij was. 
M'n gezinsleden waren in elk geval erg enthousiast over de resultaten, de bordjes gingen schoon leeg, maar.....

...de hoeveelheid eten met deze tajine was net een beetje krap aan voor 5 personen, dus ik zou er ofwel een tajine bij moeten kopen of toch serieus gaan denken over de aanschaf van een -liefst grote- slowcooker. Ander voordeel voor mij is dat je bij de slowcooker gerust even weg kunt gaan, terwijl ik dat met zo'n tajine op het gaspit niet zo snel zou doen.

Na wat speurwerk kwam ik uit bij een slowcooker van 6,5 liter. Ideaal ook om grotere hoeveelheden pastasaus te maken en dan in te vriezen.
Ik maak van andere gerechten meestal een dubbele portie, een voor het avondeten en een om in te vriezen.
Inmiddels zijn we een aantal weken uitproberen verder en het bevalt me echt goed. Ik denk dat ik 'm zo'n twee keer in de week gebruik. Handig om etenswaren in te verwerken die ik op dat moment in huis heb.....rundvlees, kip, aardappel, wortel...met toevoeging van kokosmelk, kruidenpasta, tomatensaus of kerriekruiden wordt het steeds weer anders. Rijst erbij en klaar.....'s ochtends een kwestie van voorbereiden, vlees even kort aanbakken, met alle andere ingrediënten in de slowcooker doen en dan staat het eten eind van de middag klaar. Erg fijn want juist dan komt iedereen van school en werk met verhalen etc. etc.


Gisteren kocht ik drie kilo stoofperen op de markt en dat ging ook super in de slowcooker.
Natuurlijk zijn er nog veel andere mogelijkheden, soep wil ik nog proberen bijvoorbeeld. Via pinterest is ook zoveel info te vinden. Maar daar ga ik me de komende tijd in verdiepen....ik zag iets over het invriezen van "prepared meals" , ook handig......misschien kom ik er nog eens op terug hier.....

En tot slot nog wat lekkere toetjes......we zijn helemaal geen toetjesmensen eigenlijk. Er wordt wel vla en yoghurt gegeten, maar dan op andere momenten van de dag. Afgelopen zomer ben ik er toch eens aan begonnen om zo nu en dan een nagerecht op tafel te zetten. Hieronder een kleine impressie, ik maakte met Sara samen een trifle, op pinterest zag ik een heerlijk toetje met bokkepootjes (zeker voor herhaling vatbaar) en af en toe pakken we gewoon wat er op dat moment in de koelkast staat en maken we (er is altijd wel iemand die daarbij wil helpen, haha) daar iets gezelligs van, vla met vruchtjes bijvoorbeeld.
 
 

Tot slot nog even over de tajine, die doet het ook heel leuk als decoratie ;-)
Fijne dag!

7 opmerkingen:

Mama C zei

Zo'n slow cooker klinkt inderdaad wel erg handig! Is het een variant op de hooikist of dat weer een heel andere methode? Ik vind het leuk om je ervaringsverhalen te lezen, dus plaats gerust nog eens iets!!

Mariette zei

@mama c: de hooikist weet ik te weinig van, ik heb er wel eens over gelezen, volgens mij duurt dat veel langer voor iets gaar is? Maar de slowcooker gaat gewoon met de stekker in het stopcontact en het eten kan binnen 5-6 tot 7-8 uur klaar zijn (varieert een beetje)...

Joan's mix max zei

Dit is een mooie- wel eens gezien,maar wist niet wat het was ... en je gerechten zien er lekker uit! Ga me er ook een verder in verdiepen ...Groetjes,Joan

anouk zei

ik heb al een paar jaar een slowcooker en vind het een super apparaat! Heerlijke stoofpotten, stoofpeertjes of kippensoep.
Alleen zo jammer dat er weinig nl-talige kookboeken over te vinden zijn, of sites.
veel plezier met jou slowcooker

Omias maaksels zei

Ziet er interessant uit !
Maar duurt het écht zo lang voor je gerechten klaar zijn ?
Ruim 5 uur....lijkt me een lange tijd.
Ik zou zoiets vooral gebruiken om suddergerechten goed smeuïg te houden.
Maar gezien wij altijd over de middag warm eten.... is 5 uur lastig.

Mariette zei

Ja Mia, zo lang heb je wel nodig. Al heb ik wel een kookboek waarin bepaalde kipgerechten staan die in 3 uur klaar zijn, maar wij vinden het vooral ideaal voor rund/suddervlees, wordt heel zacht.

Omias maaksels zei

Ik kies vaak voor stoofpotjes als er familie/vrienden komen eten. Ik dacht dat zo'n sudderpot een aanvulling zou kunnen zijn op de grote pan die ik al op het fornuis heb staan.Dan zou ik dubbel zoveel van de bereiding hebben....
'k Ga nog eens nader onderzoeken.
Alvast bedankt.