dinsdag 4 mei 2021

Iets nuttigs....


Op de een of andere manier helpen dit soort klusjes me altijd weer om de weg naar de naaimachine te vinden. Sinds het begin van dit jaar heb ik echt een grote naaidip....niet dat ik niet wil, maar de tijd en de rust is er niet. Ik was wel begonnen met het overtrekken van patronen en het knippen van stof dus ik hoop dat dit de weg uit de dip is. Eerste naaisel van het jaar dus!

M'n strijkplankhoes was namelijk echt aan vervanging toe. En gewoon een nieuwe kopen is niet zo makkelijk aangezien ik een extra brede strijkplank heb en vaak zijn de kant-en-klare hoezen van het smallere soort.

Verhaaltje aangezien strijken onmisbaar is bij het gebruik van een naaimachine:

 De plank zat jaren geleden bij de aankoop van m'n eerste (niet heel goedkope) stoomgenerator. Vandaar ook de grote strijkijzerhouder.
Ik wilde al lange tijd een stoomgenerator, ik had er zoveel goeds over gehoord en gelezen.
Helaas ging stoomgenerator nummer 1 al snel stuk....net buiten de garantie natuurlijk. 
Over naar nummer 2, een wat betaalbaarder model van een bekende discount-supermarkt.
Ik moest toch strijken :-)
Helaas werd ik ook geen vriendjes met deze. Waar ik me op had verkeken is dat er dure filters in moesten en die moest ik ook nog eens heel vaak vervangen. Hoe goedkoop duurkoop werd.

Ik heb er nog twee jaar mee aangemodderd en toen was het op. Bij gebruik werd het hele apparaat gevaarlijk heet en de stoom kwam overal vandaan. Ook uit mijn oren inmiddels, want relaxed strijken was er niet meer bij.

Ik besloot weer terug te gaan naar een gewone stoomstrijkijzer en wat een goede beslissing was dat. Een A-merk op Black friday gekocht voor nog net geen dertig euro. En fijn dat die strijkt!

Het enige wat ik dus over heb gehouden aan mijn stoomgenerator-avonturen is deze geweldig stevige en vooral brede strijkplank.


Ik nam de oude hoes als patroon, knipte anderhalve cm naad aan. Lockte alles rondom af. Stikte een tunneltje voor een heel dun koordje waarmee ik de hoes goed kon vastzetten.
Ik stikte verdeeld nog 8 lusjes van elastiek zodat ik de hoes met behulp van deze handige klemmetjes mooi strak kon trekken. De molton onderlaag was nog in orde dus die kon ik hergebruiken.

Ik ben tevreden! 

De mooie stevige stof komt van Kwantum en heb ik inmiddels al voor meerdere projecten gebruikt. Het einde van de hele grote hoeveelheid die ik kocht van dit printje is inmiddels wel in zicht (andere motiefjes in dezelfde kleurstelling heb ik nog wel). Hier, hier en hier kun je zien wat ik er nog meer mee gedaan heb.

 Fijne dag, ik ga strijken ;-)

5 opmerkingen:

Marguerite zei

Ik heb ook Zo'n brede strijkplank. Denk wel 30 jaar geleden gewonnen bij een bingo.
Een nieuwe hoes is altijd weer een speurtocht, maar wat slim om er zelf eentje te maken.
En stof van de kwantum is prima van kwaliteit

Esseline zei

Hoi Mariette,

"en de stoom kwam overal vandaan. Ook uit mijn oren inmiddels" Wat grappig, haha!
Mooi gemaakt die hoes!

Groetjes, Esseline

Elizabeth zei

Fijn zo'n brede plank, dat gaat sneller ook met strijken.
Ja, eigenlijk is zo'n hoes goed zelf te maken.
Ik heb 2 keer een stoomstrijkijzer gehad en nu eentje met stoomgenerator.
Ik had gewoon een duurdere moeten kopen, want hij reageert traag.
Die van mijn schoondochter strijkt veel fijner.
Maar eigenlijk voldoet een bloemenspuit ook nog steeds...
En ik hoop nu maar dat je naaiwerk aan je gaat trekken!

Corrie zei

Nu je dit weer hebt opgepakt, komt de zin misschien ook wel weer terug.
Je plank is weer als nieuw. Leuk stofje ervoor.

Vlijtige Lies zei

Zo wat heerlijk deze brede strijkplank. Toch nog iets positiefs overgehouden na al je moderne strijkijzers. En wat handig dat elastiek met sluitingen aan de onderzijde van je strijkplank hoes!