woensdag 12 februari 2020

Over de noodzaak van goed gereedschap....


Ik heb het al zo vaak gezegd in mijn eindejaarsoverzichtjes: ik wil zo graag leren sokken breien......ik heb me een keer opgegeven voor een cursus die helaas gecancelled werd, ik heb in de loop der jaren de mooiste sokkenwolletjes verzameld waaronder ook echt mooie kwaliteitsgarens. 
Ik kocht een prachtig boek van Dendennis en Mr.Knitbear.....lang geleden kocht ik ook nog twee andere boekjes over het breien van sokken. 
Ook werd ik op weg geholpen naar een goed basispatroon door een lieve mede-blogster (dankjewel Nina).....
Zoveel leuke voorbeelden van zelf gebreide sokken kwamen voorbij, in de blogs, op facebook, op Instagram.....

Ik, die altijd koude voeten heb, wil ook van die vrolijke, warme wollen sokken dragen die ik zelf gebreid heb.
Twee pogingen ondernam ik om het onder de knie te krijgen, bij de derde poging, afgelopen zondagmiddag, zag ik het licht......

Ik was te zuinig om goed gereedschap te kopen

Bizar dat het zo lang geduurd heeft dat ik tot dat inzicht kwam.

Ik hou van budgetwinkels en wat ze op handwerkgebied verkopen. 

Kruissteekborduren doe ik bijna alleen maar met spulletjes van Ali, Action en Xenos....en naar tevredenheid tot nu toe (al gaat er niets boven de echt mooie glans van een strengetje DMC)

Ik ben heel blij met mijn 2.0 haaknaald van Action met grip, daar haak ik veel van mijn amigurumis mee. Maar het fijnst zijn toch wel mijn veel duurdere Clover Amour haaknaalden, die ik in een aantal grotere maten heb (2,5/4/5/6). 
Al jaren in gebruik en onverslijtbaar....

M'n naaimachine is een kwalitatief heel goede naaimachine van Pfaff....

Waarom prutste ik dan altijd maar wat af met mijn korte bamboe rondbreinaalden van Ali?
Voor het breien van rechte sjaals e.d. kom ik een heel eind met mijn verzameling rechte breinaalden, veel van Zeeman, Wibra en nog oudjes van de Hema, maar een goede korte rondbreinaald is wat anders.
Na mijn laatste mislukte poging -waarbij het bamboenaaldje in de prullenbak is beland want het ging stuk-van afgelopen zondag ben ik gaan zoeken op google en Youtube.

Ik was er al uit dat ik een korte rondbreinaald wilde hebben, die methode spreekt me het meeste aan. Ik wil niet werken met de magic loop, niet met 4 of 5 korte naaldjes (al eens geprobeerd) of de nieuwe Addi crasy trio (die juist worden aanbevolen in het boek van Dendennis en Mr.Knitbear).
Na lang rondkijken en vergelijken heb ik een online bestelling geplaatst. 

Hatsjekidee, had ik veel eerder moeten doen. Niet te zuinig zijn Mariëtte, dat is nergens goed voor :-)
Ik heb gekozen voor naaldjes van Knit pro, voor elk merk is iets te zeggen natuurlijk en er is veel keuze, maar deze spraken me het meeste aan. (Nog) geen dure set met verwisselbare punten en kabels, maar 2 verschillende maten en omdat ik toch bezig was ook 2 rondbreinaalden van 80 cm voor andere projecten. Ik ben benieuwd, hiermee moet het toch echt gaan lukken en anders ben ik gewoon niet in de wieg gelegd voor het breien van sokken.
Ik laat al die ingebreide motiefjes nog maar even voor wat het is en ga met een paar eenvoudige sokken beginnen, ik denk dat dat al pittig genoeg is.

Die Clover Amour 2.0 haaknaald had ik natuurlijk meteen moeten meebestellen, maar dat komt vast nog wel een keer.

Wordt vervolgd.......

P.S. Ik had de breinaalden ook kunnen kopen op de handwerkbeurs, maar die sla ik voor het derde jaar op rij over, het komt me steeds niet goed uit, dus dan maar zo.

P.S. Die vervelende bamboenaaldjes kocht ik bij Ali voor een paar euro, dus er is geen man overboord. Wat ik wel heel erg vind is dat exact deze sets voor grof geld in Nederland door een grote webshop worden verkocht voor bijna 30 euro. Doe jezelf een plezier en koop deze niet. Op het punt waar de kabel aan de naald bevestigd is zit een vervelende verdikking waar je garen steeds op blijft hangen, zonde van het geld.


9 opmerkingen:

Marguerite zei

Sinds ik breinaalden heb van goede kwaliteit gebruik ik mijn goedkope naalden van Zeeman en Hema ook niet meer. Kan ze net zo goed naar de kringloop brengen, voor mensen die niet zo kritisch zijn. De punten van de duurdere naalden zijn veel fijner om mee in de wol te steken.
Ook ergonomische haaknaalden vind ik een uitvinding. Die ouderwetse dunne dingen, snap niet dat mijn oma daar dagen achterheen mee kon haken.
Goedkoop is nu eenmaal vaak duurkoop. Helaas...

Nicole Claudia zei

Klopt helemaal, goed gereedschap is het halve werk. Ik had ook eerste een goedkopere rondbreinaald van een of andere handwerkshop, maar wat een nachtmerrie. De steken blijven steeds hangen op de grens draad/naald. Gelukkig was het niet al te duur geweest. Nu een mooie gekocht bij een speciaalzaak, voelt zó anders!!

Succes met het breien van sokken, die staan bij mij ook op het lijstje (ook de gehaakte versies lijken me héél leuk om te maken).

Groetjes, Nicole

Tinneshobbyworld zei

Op gereedschap zou je eigenlijk niet mogen besparen, maar iedereen laat zich wel eens verleiden door een of andere goedkopere versie naalden/gerief. Ook ik heb tot spijt heel wat gerief dat naar kringloop mag.
Wat clover amour haaknaalden betreft, ik vind ze super. Alleen heb ik tijdens haken al een punt afgebroken. Maar ik haak er ook heel graag mee.

Lieve groetjes, Tinne

Marie zei

Ik heb een heerlijk kleine rondbreinaald gekocht bij onze handwerk winkel en die gaat zo fijn. Ik heb mijn eerste sok af
van teen tot boord af. Ik vind dat een fijne techniek. Ben nu met de tweede bezig.

Mme Kramer zei

Ja goede handwerk materialen zijn wel het belangrijkste om met plezier te kunnen werken. Heb eerlijk nooit gesnapt dat mensen van die hele goedkope wol konden gebruiken van zo'n goedkope winkel...

Gerlily zei

Met een rondbreinaald vond ik ook heel erg wennen. Ik wilde zo graag wat onder mijn armen hebben. Maar is echt een kwestie van oefenen. Na jaren is het mij ook gelukt om een paar sokken te breien. Dat gaat jouw ook vast lukken. De aanhouder wint!

Nina Hobbysite zei

Ja, lukt mij ook alleen met duurdere naalden. Maar niet de duurste hoor. Vind 20 euro voor 1 rondbreinaald ook weer wat overdreven. Ik vind knit pro nova en addi sockrockets fijn.

Jacqueline zei

Sokken breien op een rondbreinaald staat ook op mijn lijstje voor dit jaar. Maar ik neem alle adviezen ter harte en zal investeren in een goede!

marmarel zei

Fijn dat je eindelijk goed gereedschap hebt! Ik brei af en toe sokken, ben ooit door mijn schoonzus op weg geholpen. Het breien op een rondbreinaald ken ik niet, ik doe het op losse naaldjes. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen daarmee. Wie weet ga ik het ook eens proberen.
Groetjes, Marijke